Skip to main content
WK Tafeltennis 2025: Walsen de Chinezen weer over de tegenstand?

Van 17 tot en met 25 mei is de Lusail Sports Arena in Doha het decor van het WK tafeltennis 2025. Dit jaar staat het individuele WK centraal, met vijf disciplines op het programma. De Chinese delegatie levert de topfavorieten, maar Europese en andere Aziatische uitdagers liggen op de loer. In deze voorbeschouwing lees je alles over het toernooi, het format en de grote favorieten die strijden voor de wereldtitel.

Wat mogen we verwachten van het WK Tafeltennis?

Het WK Tafeltennis wordt sinds 1926 georganiseerd door de ITTF. In even jaren vinden de teamkampioenschappen plaats, in oneven jaren – zoals 2025 – de individuele editie. Na de WK’s in Durban (2023) en Busan (2024), is het nu de beurt aan Doha. Voor de hoofdstad van Qatar is het niet de eerste keer: ook in 2004 was Doha gaststad voor het WK voor teams.

De editie van 2025 wordt gespeeld in de moderne Lusail Sports Arena. Het toernooi telt vijf disciplines: mannen- en vrouwensingle, mannen- en vrouwendubbel en gemengd dubbel. In totaal nemen 359 tafeltennissers uit 70 landen deel. Belangrijk om te weten is dat er geen groepfase is: alle onderdelen worden volgens een knock-outformule afgewerkt. De enkelspelers starten in een 128-schema, dubbels in een 64-schema. In de enkels is winst in 4 sets vereist, in de dubbels 3 sets. Er is geen kleine finale: beide halvefinaleverliezers krijgen brons. De winnaars mogen zich twee jaar lang wereldkampioen noemen.

Er volgde eind april een loting voor de eerste ronde. Geplaatste spelers (gebaseerd op de ITTF-ranking van 29 april) worden in het schema beschermd tegen elkaar in de eerste ronde. Spelers uit hetzelfde land worden gescheiden om onderlinge duels in de openingsronde te vermijden.

Voorbeschouwing en favorieten

Het WK 2025 is opnieuw een strijd tussen de wereldtop en enkele gevaarlijke uitdagers. China domineerde in 2023 en 2024 en is ook nu de topfavoriet in alle disciplines.

De te kloppen man, en nummer één in de wereldranking, is Lin Shidong. Met verre voorsprong is hij al een tijdje de aanvoerder van de ranglijst. ’s Werelds nummer twee is Wang Chuqin. Zijn vroegere dubbelgenoot, Fan Zhendong, trok zich terug uit ITTF-toernooien – maar beiden stonden wel nog tegenover elkaar in de China Super League. Bij de vrouwen geldt Sun Yingsha als absolute kopvrouw. In Durban won ze enkel goud én gemengd dubbel samen met Wang Chuqin.

Maar de concurrentie zit niet stil. Frankrijk rekent op de gebroeders Lebrun. Félix Lebrun is amper 18 jaar maar stond in 2024 al in de WK-finale met het Franse team. Ook Japan (met Mima Ito en Hina Hayata), Zuid-Korea en Duitsland beschikken over spelers die individueel kunnen doorstoten naar de slotfase. Als Belg kijken we naar Martin Allegro, Cedric Nuytinck en Adrien Rassenfosse – al ligt de verwachting niet hoog. De top heeft een veelvoud van hun punten op de wereldranking.