Skip to main content
WK voor clubs 2025: een nieuw tijdperk voor clubvoetbal

WK voor clubs 2025: van 15 juni tot 13 juli 2025 wordt in de Verenigde Staten het vernieuwde WK voor clubs georganiseerd. Met liefst 32 deelnemende ploegen, een volledig nieuw format én grote sterren op het veld, mikt de FIFA op een groots evenement dat kan concurreren met het EK en de Copa América. De prijzenpot is stevig gespekt om te zorgen dat de ploegen op hun best aantreden in de VS. Ondanks de spanningen in sommige steden blijft de FIFA overtuigd: dit wordt één groot voetbalfeest.

Hoe werkt het WK voor Clubs 2025?

Het nieuwe WK voor clubs wordt voor het eerst volgens een vierjaarlijkse cyclus georganiseerd en vervangt officieel de Confederations Cup. In deze eerste uitgebreide editie nemen 32 teams deel, verdeeld over acht groepen van vier. De top twee van elke groep stroomt door naar de knock-outfase met telkens één duel. Er zijn dus minstens drie groepswedstrijden per team en geen troostfinale voor de verliezende halve finalisten: het draait enkel om de wereldtitel.

De deelnemende teams komen uit zes continenten en zijn geselecteerd op basis van recente prestaties in hun respectieve continentale bekertoernooien. Europa is hofleverancier met twaalf teams, waaronder Champions League-winnaars Paris Saint-Germain, Madrid en Manchester City. Verder zijn uit andere continenten Flamengo, Al Ahly, Auckland City en Inter Miami van de partij. LAFC plaatste zich via een play-off tegen Club América en brengt met Giroud en Lloris enkele ervaren namen mee.

De geschiedenis van het WK voor clubs begint in 2000, maar kreeg pas vanaf 2005 vaste vorm. De eerste winnaar was Corinthians; Madrid is met vijf titels recordhouder. Vanaf 2025 wil de FIFA het toernooi opwaarderen tot een mondiale krachtmeting van formaat, met ook ruimte voor technische innovaties zoals buitenspeldetectie via AI en bodycams op scheidsrechters. Als alles goed loopt, moet dit het walhalla voor de neutrale voetbalkijker worden.

Wie kroont zich als eerste kampioen in het nieuwe format?

Met Manchester City als titelverdediger, Madrid als vijfvoudig winnaar én Paris Saint-Germain en Chelsea in bloedvorm is het Europese kamp stevig vertegenwoordigd. Maar ook Zuid-Amerikaanse grootmachten als Flamengo, River Plate en Boca Juniors zijn uit op eerherstel. Inter Miami, als gastploeg met Lionel Messi, is meer een toeristische trekpleister dan een kanshebber. Het zou wel een waanzinnige stunt zijn als zij het ver weten te schoppen in dit toernooi.

In de groepsfase springen enkele affiches in het oog: Chelsea vs. LAFC, Paris Saint-Germain vs. Atlético Madrid en het duel tussen Al Ahly en Fluminense beloven spektakel. Auckland City is de underdog van dienst, net als Mamelodi Sundowns en Urawa Red Diamonds op dit toernooi.

Door het tijdsverschil met de VS worden veel wedstrijden ’s nachts uitgezonden in Europa. Toch wordt verwacht dat het toernooi wereldwijd miljoenen kijkers trekt. Ook sportief is het relevant: er staat één miljard dollar aan prijzengeld op het spel, met 115 miljoen dollar voor de winnaar. Voor sommige clubs telt dat prestige evenveel als sportief succes.

Het WK voor clubs 2025 belooft een uniek toernooi te worden: met grote namen, een vernieuwd format en mondiale uitstraling. Of het zich kan nestelen tussen de gevestigde toernooien zoals het EK en de Copa América, valt nog te bezien. Maar één ding is zeker: van 15 juni tot 13 juli is het wereldwijd clubvoetbal op z’n best, met de echte liefhebber als grote winnaar.

Related Articles