
De zomer van 2025 wordt opnieuw een hoogmis voor wielerfans. Vanaf zaterdag 5 juli trekt het peloton door Frankrijk in een drieweekse jacht op glorie die eindigt op zondag 27 juli in de lichtstad Parijs. Geen gekende Champs-Élysées, wel enkele passages op Montmartre om een loodzware Tour met de Mont Ventoux, Col de la Loze en de Hautacam af te sluiten. Niets is zeker in deze editie, dat is het minste wat we op voorhand kunnen zeggen.
Format en geschiedenis
Sinds 1903 wordt de Tour verreden. In 21 ritten verspreid over 23 dagen, met slechts twee rustmomenten, gaat het peloton op zoek naar één eindwinnaar die de snelste is over het volledige parcours. Het parcours van 2025 is veelzijdig én verraderlijk. De Grand Départ vindt plaats in het noordwesten van Frankrijk, met een vlakke openingsrit waarin de sprinters wellicht om de eerste leiderstrui mogen strijden. De Zwarteberg, op 45 km van de finish, zal het peloton amper hinderen. Etappe twee biedt kansen aan punchers met twee steile knikken in de slotfase. Etappe drie belooft opnieuw een massasprint, terwijl de eerste tijdrit – etappe vijf – het klassement al licht zal herschikken.
De eerste serieuze klimtest wacht in rit zeven, met aankomst op de Mûr de Bretagne. De tiende rit finisht in Le Mont-Dore, in de Auvergne, en vormt de overgang naar week twee. Na een rustdag volgt een sprintersrit in Toulouse, waarna drie loodzware Pyreneeënritten volgen. Hautacam (etappe 12), een klimtijdrit naar Peyragudes (etappe 13) en de aankomst in Superbagnères (etappe 14) zullen voor grote verschillen zorgen.
Week 3 start met een aankomst op de Mont Ventoux (etappe 16), gevolgd door ritten naar Valence en La Plagne. Daar wacht opnieuw een klim van meer dan 17 km aan gemiddeld 7,6%. De slottijdrit in Biarritz over 29 km kan beslissend worden. De Tour eindigt in Pontarlier, met een atypische slotrit waarin de Côte de la Butte Montmartre op 6 km van de finish voor nervositeit kan zorgen.
Er zijn opnieuw bonificatieseconden aan de aankomst en op enkele beklimmingen, ideaal voor de punchers in het pak. Zoiets pleit in het voordeel van de regerende eindwinnaar Tadej Pogacar, hij heeft op dat vlak meer dan een streepje voor op Jonas Vingegaard.
Wie zijn de favorieten?
De lijst met kanshebbers oogt indrukwekkend. De grote drie zijn aanwezig bij de start in Lille, maar ook outsiders zoals Roglic en Joao Almeida. De drie topteams verschijnen hoe dan ook met een uitgesproken kopman aan de start, daar is geen sprake van enige twijfel.
Bij UAE Team Emirates ligt de druk op een Sloveense topklimmer die vorig jaar zijn derde Tour op zak stak. Zijn voorbereiding liep vlekkeloos en hij heeft opnieuw een ijzersterk team rond zich. Hij jaagt op een vierde eindzege waarmee hij op gelijke hoogte komt met renners zoals Chris Froome. De grootste uitdager van Pogacar vinden we bij Visma – Lease a Bike, waar Jonas Vingegaard op zijn derde eindzege jaagt. De Deense renner wil op gelijke hoogte komen met de Sloveen, maar zal daarvoor enorm sterk uit de hoek moeten komen.
De ex-ploeg van Lefevere brengt een mix van jeugd en ervaring. Alle pijlen zijn gericht op de ‘Ket van Schepdaal’, maar met Tim Merlier durven ze op twee paarden wedden. Merlier kan met zijn meesterlijke sprints meedingen naar de overwinning in het sprintersklassement, maar ritzeges zijn het eerste doel voor hem.
Naast de drie ‘grote’ ploegen, gaan andere teams vooral op zoek naar overwinningen en de bijhorende UCI-punten. Alpecin – Deceuninck stuurt de tandem Van der Poel – Philipsen die zowel op vlakke ritten als punchy routes uit de voeten kunnen. Andere Belgische hoop naast Philipsen en Merlier vinden we bij Visma – Lease a Bike bij Wout Van Aert, al is onzeker hoe ‘vrij’ hij zijn eigen kans mag gaan. Bij Lidl – Trek vinden we met debutant Thibeau Nys ook een heel leuke renner om naar uit te kijken. Als Belg kunnen we weer vooruitkijken naar een heerlijke Tour met de hoop op heel wat ritzeges.
De Tour 2025 wordt een editie om duimen en vingers bij af te likken: een mix van klassieke wielerromantiek en moderne wetenschap, met duels op elk terrein. Of het nu sprint, tijdrit of bergrit is, overal staat wel wat op het spel. De vraag blijft: wie schrijft dit jaar geschiedenis, boekt Pogacar zijn vierde eindzege of verrast Vingegaard hem? Eén ding is zeker: wielerminnend Europa kijkt weer drie weken lang met grote ogen toe.